Latvijas Vīna Tūre
Latvijas Vīna Tūre

Vīna darītava "Lubānas vīnotava"

Vīna darināšana ir sava veida zinātne, tomēr no tā var atkāpties un radīt vīnu kā mākslas darbu, - līdzīgi kā mākslinieks, radot gleznas, ļaujas pieredzei un sajūtām. Vīno!

Vīna darītavas stāsts


Ideja par vīna darīšanu vīndarim Oskaram Žvaginam radās 2009.gadā, kad vasarā ogu raža ir bija tik bagātīga, ka to nebija kur likt. Tad viņam atmiņā atausa fakts, ka padomju laikos vectēvs bija gatavojis vīnu, un receptes tika pierakstītas uz skapja durvīm. Dārgumu meklētāja gars nav ļāvis likties mierā un nu tika bija jāatrota piedurknes, lai ķertos pie darba. Pēc neskaitāmiem eksperimentiem un mēģinājumiem, vīna upēm vaļa tika dota Lubānā, kur vīnotava savu mājas vietu radusi kādreizējā Lubānas muižas klētī.

Vīna darītavas vērtības


Oskara mērķis jau sākotnēji bija ražot kvalitatīvus sausos vīnus, kā arī dzirkstošos vīnus, kas savus burbuļus ieguvuši dabīgā ceļā. Jebkurš vīndaris Jums varēs apliecināt, ka kvalitatīvu sauso vīnu noraudzēt ir daudz lielāka māksla kā iegūt labu saldo vīnu, jo cukurs ir pateicīgs kļūdu slēpšanai, tāpat nemaz nav tik viegli noķert gāzes burbuļus katrā dzirkstošā vīna pudelē tā, lai pēc pudeles atvēršanas tie nepagaistu nepiedodami ātri. Par to, ka Lubānas vīnotavas vīndarim ir izdevies atklāt dzirkstošā vīna noslēpumus, liecina 2018.gadā Baltijas mēroga konkursā "BalticCup 2018" iegūtā pirmā vieta dzirkstošo augļu un ogu vīnu grupā (tradicionālā metode). Savukārt, darinājums "Dārznieka ābols" 2016. gadā ir ieguvis 1. vietu sauso vīnu grupā Latvijā rīkotajā Latvijas augļu un ogu vīna konkursā. Ņemot vērā, ka piemājas dārzā bija daudz cidoniju krūmu, Oskars nolēma eksperimentēt un par pārsteigumu sev pašam izlēma gatavot ko pilnīgi citu - deserta vīnu. "Saldā cidonija" ir izcila arī profesionālu vīnziņu skatījumā, jo 2017. gadā Baltijas mēroga konkursā "BalticCup 2017" starp visiem iesniegtajiem vīniem ieguva pirmo vietu. Tas bija arī Oskara mērķis - darīt pieejamu vīnu Lubānas puses ļaudīm un viesiem, kā arī pamazām iekarot restorānu tirgu, jo šīs vīnotavas stāsts nav par kvantitāti, bet gan kvalitatīvu vīnu, ko iespējams radīt no Latvijas augļiem, ogām un lieliskā dārzeņa - rabarbera.

Kur nobaudīt?


Ir radīta iespēja iepriekš saskaņotā laikā pieteikties Lubānas vīnotavas apskatei, sarunai ar vīndari Oskaru Žvaginu, iespēja degustēt un iegādāties lieliskus vīnus, kas bagātinās iecienītos ēdienus un kopā būšanu ar Jūsu tuvajiem! Stipro dzērienu cienītājiem pieejams “Dārznieka stiprais”, bet neiesakām pārbaudīt, kurš no Jums stiprāks. Vīno! Iepriekšēja pieteikšanās: +371 23 009 410 (Oskars).

Ko vēl var apskatīt Lubānā?


Informāciju par aktīvās atpūtas iespējām varat atrast šeit.

Informāciju par apskates objektiem varat atrast šeit

Vīna darītava: “Lubānas vīnotava”